Ouderschap

4 dingen die ik wou weten voor ik beviel

ii

Dingen die je bestie je niet verteld over bevallen.

(Terwijl ze dat zou moeten)

Ken je dat, je bent zwanger en de uitgerekende datum komt in zicht. Je besluit om eens te gaan praten met die vriendin van je die nog niet zo lang geleden zelf mama geworden is.

Zij stelt je al snel gerust met de woorden:

“Het cliché is waar, je vergeet de pijn van zodra de baby bij u ligt.”

Of

“borstvoeding is zo leuk want dat is echt ons momentje.”

Hoe verbloemder, hoe beter.

Tuurlijk ken je dat…

Maar Girl, let me tell you something…

Zo. Gaat. Dat. Niet!

Voila, bubble gebroken, sorry.

Hier zijn de dingen die ik wou dat ik wist voor ik ging bevallen.

  1. Je vergeet de pijn niet.

Misschien even. In het moment dat de baby op je buik ligt. En je vergeet het op den duur echt wel, dat zeg ik niet. Ik was bij Raven ook vergeten hoe een wee weer voelde. Maar ik heb het nog geweten tot weken na ik bevallen was van Lef. Niet dat je het achteraf nog voelt, maar ik kon gewoon niet meteen vergeten wat voor een helse pijn dat was.

  • Zet je schroom maar aan de kant

Heel veel mensen gaan uw foef zien. Sterker nog, heel veel mensen gaan er aan zitten. En nee ik bedoel niet uw oma of opa of familie en kraambezoek int algemeen. Maar als je denkt er na de bevalling van af te zijn, ben je mis!

Na de bevalling komt de vroedvrouw langs om je hechtingen te bekijken. Ohja, puntje dat ik er misschien nog moest tussen zetten… Je wordt hoogstwaarschijnlijk genaaid, daarbeneden inderdaad ja. Sommige bevallingen gaan goed (waarschijnlijk die van uw beste vriendin) en daar scheurt de foef niet. Maar in veel gevallen scheur je of wordt je geknipt.

Ik ben geknipt bij Lef en had een klein scheurtje bij Raven.

Omdat er dus een kindje in uw buik os gaan groeien zijn de spieren wat uitgerokken. Nu dat kindje eruit is, is het vanbinnen allemaal wat verzwakt en verzakt. Je moet nu naar de kine die gespecialiseerd in bekkenbodem en newsflash(!) daar moet je oefeningen doen terwijl de kine van binnen voelt. Ja echt! Wist ik ook niet!

  • Tena is je nieuwe beste vriendin

Wie is Tena vraag je je af… Tena Lady. Maandverband voor urineverlies. Jawel! Wist ik ook niet. Hangt ook weer samen met puntje 2. Als je regelmatig je oefeningen doet dan kan het relatief snel terug in orde komen. In sommige gevallen duurt het lang. (Bij mij ja.) Ik merk dat er een grote taboe rond hangt. Maar elke vrouw die bevalt, heeft erna urineverlies. Ook diegene die zeggen dat ze het niet hebben.

4. Je buik is echt niet meteen weg

Tenzij ge Astrid Bryan of Doutzen Kroes heet. Misschien wist je dit al, dat de buik niet meteen terug plat is… maar het is dus echt zo. Het gaat ook niet in 1 2 3 weg, het is hard werken… en bij sommigen ook weer niet. Dit vind ik misschien nog het moeilijkste en meest oneerlijke van al. Ik heb er de grootste moeite mee om mijn ‘nieuwe’ lijf te zien en accepteren. Ik ben ook weer 1 van die gevallen die er extra lang over doet. Elke dag moet ik daarvoor buikspieroefeningen doen, en laat me daar nu net gene goeie in zijn.

Hoe zit dat bij u?

Wist jij deze dingen wel voor je beviel?

Dit vind je misschien ook leuk...