A
Wonderous
Place

Lifestyle Blog

6 tips voor meer ecologie in de babykamer

 

Ook ik probeer om een beetje ecologischer te leven. Of dat lukt? Neen, niet altijd even goed. Of ik het belangrijk vind? Dat wel. Wil ik jullie vertellen hoe ik dit allemaal die? Absoluut!

  1. Tweedehands is the new fashion!

Toch? Of niet soms? Met apps als Vinted en een kringloopwinkel in haast elke stad is tweedehands niet meer weg te denken. Toen ik zwanger was van Lef kreeg ik heel veel kleren van de neefjes van hem én mocht ik ook pakketten kledij per maat overkopen van een achterneefje van ons voor een heel zacht prijsje. Ik deed dat omdat ik zelf graag veel kleren heb en zo kon ik toch ook altijd kiezen wat Lef zou aan doen. Ik moet jullie niet vertellen dat er heel wat stukken bij zijn die hij zelfs nooit heeft aan gehad! Doordat ik zoveel gekregen heb vind ik het soms ook wel eens tof om zelf iets moois in de winkel te kopen. Het is ook wel leuk dat ik niet om de haverklap gigantische garderobes moet gaan kopen omdat ze er weer uit gegroeid zijn of omdat  het seizoen gedaan is. Het feit dat ik zwanger werd van een tweede jongetje maakte het allemaal nog makkelijker qua kledij! Alles van Lef kan gewoon naar Raven.

Op vinted vindt je ook allerlei baby en kinderkledij. Ik kocht er recent twee slaapzakken voor onze jongens. Ook op rommelmarkten en in de kringloopwinkel heb ik al dingen als een River Woods hemdje, gebreide pullen en een winterjas van Mickey Mouse op de kop kunnen tikken.

Dus vraag gerust eens rond in je buurt of er misschien broers, zussen, buren, neven, nichten, vriendinnen met kleine kindjes zijn die hun kledij wegdoen of verkopen?

  1. Een nieuw bed slaapt echt niet anders dan een tweedehands

Oke, misschien wél de matras vervangen.. Ma anyway, you get me. Buiten de kleerkast (en matras) is alles in Lef zijn kamer tweedehands of gerecupereerd. Zijn bedje is gekregen, de luiertafel is gekregen. Er staat een kleine kallax kast die in ons appartement in de keuken gebruikt werd en zijn boekenrekje is gemaakt van 3 kruidenrekjes van de Ikea. Ohja dat is ook nieuw natuurlijk, maar kost maar een euro of 5, dacht ik… Voor Raven geldt hetzelfde.. Hij heeft dezelfde nieuwe kleerkast, slaapt nu in de co-sleeper die we nieuw kochten bij de geboorte van Lef en wanneer hij naar zijn eigen kamer gaat ooit, mag hij Lef zijn bedje hebben en krijgt Lef een groter bed. Ook tweedehands. Het parkje is iets dat we wel nieuw gekocht hebben. Maar de tweede luiertafel hebben we ook weer gekregen van onze vriendelijke buurman die er van af wilde.

  1. Wie kringt die wint

Ik zei het al bij de kledij in puntje 1. Maar ook als je geen grote familie hebt, waar je spullen van kan overnemen, is de kringwinkel een goed alternatief.

 Heus niet alles wat er staat is oud en antiek.

Geef het eens een kans, ga eens kijken in de baby-afdeling vooraleer je teveel betaald voor een meubel wat je misschien niet lang gebruikt.

  1. Speel-Goed

Ik val in herhaling IK WEET HET! Tweedehands is hier weer key! De kringloopwinkel heeft echt heel leuke spulletjes staan in hun speelgoedafdeling. Vooral rond Sinterklaas! Dus nu eigenlijk.. Ga op jacht in verschillende kringloopwinkels. Bekijk het aanbod. Bekijk het kritisch.. Kan ik dit stuk speelgoed, een keukentje of iets dergelijks opknappen met een likje verf zodat het terug aantrekkelijk wordt?

Over keukentjes gesproken, ik zeg nu wel hoe jullie het moeten of kunnen doen maar het onze komt van Ikea. Binnen een paar jaar ga ik die wel pimpen. We hebben trouwens bewust gekozen voor de houten variant van de Ikea omdat we vinden dat hout speelgoed sowieso al wat duurzamer is. Natuurlijk speelt idealiter uw kind enkel met houten speelgoed of nog beter van dat biologisch ecologische bamboe gedoe… Maar laat ons eerlijk zijn.. zo gemakkelijk is dat niet he..  . Lef is zot van auto’s. En het liefst nog van die vintage matchbox autookes.. Niet meer te vinden voor een aangenaam prijske in de winkel hè. Dus… madam gaat deze week naar de kringwinkel, eens zien of ze mij daar kunnen helpen.

  1. Ecologie met de paplepel

Zonder de borstvoedingmaffia uit te hangen.. maar als je ergens mee bespaart dan is het wel borstvoeding. Lees hier mijn post over mijn borstvoedingsavontuur. Alle begrip voor vrouwen die kiezen om volledig flesvoeding te geven.  Vanaf het moment dat Lef vaste voeding at probeerde ik ook om zoveel he kon ‘bio’ te geven. Die bestaan nu ook van Olvarit. Ik heb er zelf van geproefd en eerlijk, ik vind ze zelfs lekkerder. De bio planet heeft ook lekkere varianten. Bij de colruyt vind je die ook terug trouwens, denk maar aan hipp, holle en mijn favoriet omdat het zo een unieke smaakjes bevat is Good Gout.

Wat ivm eten NIET zo goed werkt hier zijn de bamboe eet setjes.  Lef gooit nog al eens graag met borden (Is dat een grieks kantje?) niet dat wij dat aanmoedigen en goedkeuren, neen, hij heeft gewoon een heel sterk karaktertje en kan soms al eens explossief zijn (toch een grieks kantje?) Die bamboe bordjes en kopjes kunnen daar niet tegen… Daar kiezen wij dus nu wel resoluut voor plastiek. Moest iemand daar tips voor hebben nog… altijd welkom.

  1. Shit happens

En veel als ge met kleine kinderen in huis zit. Dus hier een tip die ik wel kan meegeven maar zelf NIET toepas omdat ik het, sorry, te vies vind. Wasbare luiers. Ik ben er niet in thuis dus kan niet zeggen welk merk de beste zijn. Maar weet dat het bestaat.

 

Hopelijk kunnen jullie hiermee al aan de slag en zijt ge ondertussen al uw schoenen aan het aandoen om naar de kringloop te gaan. En door de corona hebben veel mensen thuis opgeruimd he… Dus er gaat veel te vinden zijn heb ik het idee. Weet ge wat? Ik ga vandaag ook gaan seh! Ik zal op instagram mijn vondsten delen.

Wat doen jullie qua duurzaamheid bij de kinderen?

 

Liefs,

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com