personal, Rode neuzen dag

Rode Neuzen Dag: Hoogsensitiviteit

We beginnen licht. Hoogsensitiviteit.

En laat me beginnen met aan te wijzen dat hoogsensitiviteit géén probleem is, noch een ziekte. Hoogsensitiviteit is een eigenschap. En eens je die eigenschap doorhebt en weet wat hoogsensitieve personen voelen kan je ze ook makkelijker begrijpen. Hoogsensitieve personen of ‘hsp’s’ gelijk ik ze hier ga noemen, zijn om die reden ook veel vatbaarder voor angst en depressies. Daarmee scheer ik niet iedereen over dezelfde haag, zeker niet! Ik spreek in deze posts enkel over mijn eigen ervaringen.

Een aantal weken geleden zei een oud collega: “3 jaar geleden hoorde je nog niet over hoogsensitiviteit.” Dit wil ik al meteen recht zetten want ik weet al 6 jaar dat ik hoogsensitief ben. Het zou enorm handig geweest zijn als ik dat al 20 jaar eerder geweten had!

Maar voor diegene die dit lezen en denken: Sarah wat is dat toch allemaal dat hoogsensitief zijn? Wel ik ga uitleggen wat hoogsensitiviteit met MIJ doet. Ik wil hier geen theorie post van maken nogmaals. Niet alles wat ik hier ga beschrijven geldt voor elke hsp. Enkel voor deze.

Hoogsensitiviteit betekent dat je dingen veel feller aanvoelt dan anderen. Die ‘dingen’ heten ‘prikkels’. Denk aan geluiden, kleuren, geuren, gevoelens… alles wat je maar kan waarnemen. Een hoogsensitieve persoon zal op een huwelijksfeest sneller ‘overprikkeld’ raken dan iemand die niet hoogsensitief is.

Dit omdat wij alles horen en waarnemen. De gesprekken aan onze tafel en die naast ons. De persoon wat net iets te luid lacht. Er valt ergens een vork op de grond. Twee verschillende mensen praten tegen me. De muziek speelt op de achtergrond. Het licht is te fel. Ik heb honger. Ik ruik mijn eigen eten maar ook dat van diegene naast me. In de keuken wordt er iets geroepen. Ergens gaat er een gsm af. Dit nemen we allemaal tot in detail waar. Dat is veel. En dit wat ik beschrijf is een momentje van 1 minuut.

Maar hey, er is niets mis met hoogsensitiviteit! Het is een eigenschap, géén afwijking!

Het is heel handig omdat:

Er wordt van ons al sinds onze kindertijd gezegd dat we gevoelig zijn. Ik heb een sterke intuïtie en ben creatief in het bedenken van oplossingen voor problemen, die ik ook sneller opmerk. Ik neem niet zo snel risico’s omdat dit net mijn veiligheid ook weer op het spel zet.

Ook in de omgang met mensen komt deze eigenschap van pas, omdat ik oog heb voor wat mensen nodig hebben en een heel sterk inlevingsvermogen heb.

Maar er zijn natuurlijk ook minder handige kanten:

 • Ik ben sneller geïrriteerd
 • ik schrik makkelijk
 • ik hou niet van grote veranderingen: Dit heb ik vooral ervaren toen ik anderhalf jaar geleden ging samenwonen met mijn toen vriend, nu man ;-). Ik verhuisde van Opglabbeek naar Leuven. Ik denk niet dat iemand, buiten Ruben misschien, er iets van gemerkt heeft, maar ik had het er héél moeilijk mee en het heeft een paar maanden geduurd eer ik me hier echt thuis begon te voelen.
 • ik ben vaak van mijn stuk gebracht
 • ik ben gesteld op rust: Teveel lawaai en teveel gepraat kan ik niet lang volhouden. Ik hou van stiltes af en toe en ja dat mag zeker ook tijdens een gesprek zijn. 
 • onder druk presteer ik slecht

nadenken

Als ik iets meemaak of er wordt mij een moeilijke vraag gesteld dan laat ik het liever eerst even bezinken om er over na te denken alvorens ik antwoord geef of een beslissing neem. Vaak is het dan zo dat ik dan helderder de situatie kan inschatten als ik eventjes alles ‘rustig’ op een rijtje heb kunnen zetten.

Nog zo een mooi voorbeeld: Stel je voor dat je een supermarkt binnenloopt: een hsp merkt bijvoorbeeld op dat er net croissants gebakken zijn, de kassière bijna uit haar vel barst van booshied, de moeder die voor je in de rij staat doodmoe is en onderhand gek wordt van haar jengelende kind, er vast net een fles limonade is gevallen omdat de vloer kleeft onder je voeten, de TL lamp boven de kassa nodig vervangen moet worden omdat die knippert, en je realiseert je dat je bent vergeten iets te eten voor je wegging waardoor je je nu slap voelt. Een minder sensitief persoon constateert bijvoorbeeld alleen dat de kassière vandaag chagrijniger is, het kind voor je in de rij vervelend is en dat het wachten bij de kassa lang duurt. Ook de intensiteit van een waarneming verschilt. Voor een hsp komt een langsrijdende auto over als langsdenderende trein, en een langsdenderende trein als een laag overvliegende straaljager. Ook plotselinge dingen komen harder aan: een hsp schrikt van een plotselinge overgaande telefoon alsof er vlakbij een ballon knalt.

Het waarnemen en verwerken van al die prikkels kost ons heel veel energie, we zijn dan ook heel snel vermoeid. We hebben regelmatig periodes van rust nodig om terug te herstellen. Als we (of lees: ik) niet op tijd die rust neem dan raak ik overprikkeld; wat gelijk is aan stress. Alles wordt dan even teveel, ik raak geïrriteerd, heb een kort lontje, kan me niet meer concentreren, vergeet dingen en word emotioneel, angstig of onzeker. Ik kan dan niet meer helder denken en maak sneller fouten.

Nog een aantal opsommingen van mijn waarnemen:

 • ik word beïnvloed door de stemming van anderen
 • ik ben zeer gevoelig voor pijn
 • ik raak makkelijk overweldigd door bijvoorbeeld schel licht, sterke geuren, of harde sirenes
 • ik heb een rijke en complexe binnenwereld
 • ik kan slecht tegen harde geluiden
 • ik word diep geraakt door kunst of muziek
 • ik voel me opgejaagd als ik veel dingen in korte tijd moet doen
 • ik raak geïrriteerd als mensen me te veel dingen tegelijk willen laten doen
 • ik doe erg mijn best geen fouten te maken of dingen te vergeten
 • het is voor mij belangrijk om niet te veel naar gewelddadige films of televisieprogramma’s te kijken
 • als ik bij een bepaalde opdracht moet concurreren of op mijn vingers word gekeken, word ik zo nerveus of onzeker dat ik veel slechter presteer dan anders: dit komt vooral tot uiting als ik audities moet doen. Ik weet dat ik die dingen kan waarvoor ik auditeer. Ik heb 13 audities voor Disney gedaan en potverdomme ik zou dat zo goed gedaan hebben die parades! Ik weet dat ik dit kan! Maar het feit dat er indd mensen naar me kijken maakt me zo zenuwachtig dat ik onzeker word en fouten maak. Hetzelfde verhaal bij mijn laatste auditie voor Musicalschool F-act, waar ik lid ben, waar ik veel leer en waar ze me zeggen dat ik goed ben in de dingen die ik doe. En toch, ik deed auditie en haalde de rol niet. Terwijl ik weet dat ik die rol makkelijk aan kon.
 • als kind vonden mijn ouders of leerkrachten me gevoelig of verlegen
 • ik voel stemmingen van aanderen aan: vroeger voelde ik aan als mijn mama gespannen was, ik kreeg dan een heel opgespannen buik als ik bij haar in de buurt was. Ik wist nooit van waar dit kwam, tot ik dus las over hoogsensitiviteit. Ik weet hoe mensen zich voelen, ook als ze het mij niet zeggen.
 • ik doe dingen graag op mijn eigen tempo
 • negatieve personen in mijn buurt maken mij van slag
 • als ik honger heb, ben ik snel uit mijn doen, ik ga snauwen en word licht in mijn hoofd
 • onvriendelijke opmerkingen maken me snel van streek
 • maar een vriendelijke attentie of een geschenk kan me diep raken
 • ik heb snel last van stress verschijningen zoals misselijkheid, duizeligheid en gevoelige darmen
 • ik kan snel boos worden: hiervoor zou ik sorry willen zeggen tegen iedereen (vooral familie) die dit van mij meemaken. Hoewel ik weet dat ik hoogsensitief ben is dit het moeilijkst om onder controle te houden. Mijn lontje is soms echt héél kort. 
 • ik heb moeite om nee te zeggen
 • ik voel me vlug verantwoordelijk voor andermans problemen en kan er dan erg over inzitten en met zeer schuldig voelen als ik iemand niet genoeg kan helpen
 • Ik voel warmte en koude intenser dan niet hsp’s
 • ik voel me vaak buitengesloten, niet goed genoeg, afgewezen en tekort gedaan:ik moet wel zeggen dat dit sinds ik een stabiele relatie heb heel veel beter is. Ik voelde me vooral buitengesloten in mijn puberjaren. Bij de jeugdbeweging of op school. Ik hoorde vaak “die is raar” gefluister achter mijn rug. Ik werd niet begrepen. Ook omdat ik mijzelf niet begreep. Nu wel. Ik weet wat ik voel en ik weet nu ook waarom ik dit voel. 
 • ik heb de neiging om perfectionistisch te zijn: dit uit zich in verschillende dingen en zorgt natuurlijk voor de nodige stress! Probeer als hsp maar eens een huwelijk voor te bereiden. Perfectionistische Sarah wist wat ze wilde en vooral wat ze niet wilde! Gooi daar nog een paar korte lontjes bij omdat er anderen zich probeerde te moeien en hup… kortom ik hoef er geen tekening bij te maken toch?!
 • ik kamp met hevige angsten: en hier kom ik bij een volgende blogpost nog wel op terug en geef ik meer uitleg. 

Heb je nu je dit allemaal leest  zoiets van tiens, ik herken dit!! Ik heb dit ook! Vallen de puzzelstukjes eindelijk in elkaar? Wel dat was bij mij toen ook het geval. Eens je weet dat je hoogsensitief bent worden situaties makkelijker. En weet je achteraf, veel te laat, waarom je zo snel boos werd of waarom die ene tante of vriendin met haar luide stem je zo mateloos irriteerd, waarom je na een drukke dag op het werk of een dag in het pretpark zo uitgeteld op de zetel in slaap valt.

 

Ok Sarah, nu hebt ge heel uwe egoïstische uitleg gedaan over wat JIJ allemaal hebt. Maar ik dacht dat dit posts waren om mensen te helpen?

Indd! Dus nu wat kan je doen als je zonet, of al langer weet dat je hoogsensitief bent?

 • Love yourself! Ja dat is soms een moeilijke, ik weet dat. Maar toch, even nog een cliché: als je niet van jezelf houdt, hoe kan er dan ooit iemand anders van jou houden?
 • Je naasten houden van jou om wie jij bent, je bent goed zoals je bent, nu moet jij het zelf nog zien
 • Zorg goed voor jezelf want je bent het waard! 
 • Wees niet zo streng voor jezelf
 • Ga weg uit een situatie die je uitput. Praat iemand te veel, probeer dat dan op een vriendelijke manier even duidelijk te maken, stiltes in een gesprek zijn ok. Staat de muziek ergens te luid, ga dan naar buiten. Ben je ergens en staat de TV op én de radio, vraag dan om 1 van de 2 te mogen uitschakelen.
 • Stop ermee jezelf en je gevoeligheid te verstoppen! Waarom zou je?
 • Laat je niet doen door negatieve reacties
 • Leer los laten: Dit is vooral belangrijk bij het perfectionisme. Bij mijn huwelijksvoorbereiding bijvoorbeeld; ik had een strak duidelijk beeld maar had al vrij snel door dat sommigen dit niet zagen. Toen het huwelijk nog veraf was deed ik alle moeite om mijn ideeën te laten slagen. Dit was echter niet allemaal haalbaar en hoe dichter bij mijn huwelijk kwam zoveel beter was ik in het loslaten van de dingen die ik toch niet kon realiseren. Ik ben ook enorm slecht in het uit handen geven van taken, toch heb ik dit toen gedaan en oh wat was ik daar blij om! (Bestaat ook een schoon liedje over trouwens ;-))
 • vergeef jezelf: ja je bent snel kwaad en nee je kan er niet altijd echt iets aan doen. En ja ge gaat mensen af en toe kwetsen. Dat is allemaal erg, maar die dingen gebeuren. Laat ze wel niet teveel gebeuren. Iedereen heeft anderen gekwetst, zolang dit niet opzettelijk is, kan je je verontschuldigen. Maar ook en zeker belangrijk jezelf! Want anders blijft die molen in je hoofd draaien en zit je in een cirkel waar je niet uit geraakt. Zegt die persoon die je gekwetst hebt dat het ok is, laat het dan ook ok zijn. Zie de tip hierboven en denk aan Elsa: Let it go!
 • Probeer deadlines zo veel mogelijk te vermijden: ok ja moeilijk met examens enzo, maar probeer hier de deadline al voor te zijn. Deze tip zou ik moeten volgen! Ik wacht ALTIJD tot het laatste moment. En dan is het stress natuurlijk. Want alles had zo goed kunnen zijn, maar nu… nee stop daarmee. Begin meteen. Leer van mijn fouten! 
 • Zeg het als iets je teveel is: Als mensen te hoge verwachtingen van je hebben, of je baas geeft je te veel werk, meld dit dan. Doe wat je zelf weet dat je aankan en ga niet over je limiet.
 • Besef heel goed dat iedereen fouten maakt en iedereen wel eens iets vergeet. Voel je er niet schuldig over.
 • Kijk zo weinig mogelijk naar het nieuws: Dat is toch iets wat mij heel erg geholpen heeft. Ok ja ik wil weten wat er in de wereld gebeurd en met facebook en radio is het allemaal goed te doen. De radio is ideaal. Je hoort de hoofdpunten, niet teveel details en je weet genoeg. Het nieuws geeft vaak teveel gewelddadige beelden die dan voor ons weer te extreem zijn. 
 • Ban negatieve mensen uit uw leven.
 • zorg dat je steeds (gezonde) snacks bij de hand hebt.
 • Zeg eens NEE: daar is nog nooit iemand van dood gegaan.

Zo, ik hoop dat jullie er iets aan hadden.

Als er nog vragen of onduidelijkheden zijn, of je wil gewoon je verhaal even kwijt, mag je hieronder reageren of zeker niet twijfelen om mij te mailen.

Liefs,

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. Saar Van Asten zegt:

  Ik kwam hier toevallig via via, maar wou je even meegeven dat je blogpost goed geschreven is. 100% herkenbaar voor mezelf, en hopelijk hebben anderen er ook wat aan.
  Het is en blijft een uitdaging om er mee om te gaan, zelfs al ben je de 30 gepasseerd. Probeer ook in het ouderschap de komende maanden je grenzen goed af te bakenen en te kiezen met je intuïtie (hier zijn we dan weer wél goed in…) Ouderschap en hoogsensitiviteit zijn ook een uitdaging om gecombineerd te krijgen 😉

  1. sarah zegt:

   Hey Saar, bedankt voor je leuke reactie. Ik ben blij dat het toch herkenbaar is voor anderen. Ook bedankt voor je extra tip!
   Sarah

Reacties zijn gesloten.