A
Wonderous
Place

Lifestyle Blog

Mijn tweede borstvoeding avontuur

Het eerste om te weten over borstvoeding is dat het geen 2 keer hetzelfde is. Na Lef dacht ik dat ik er alles van wist, omdat het zo goed ging. Het is wel goed om hulp te vragen en te raden te gaan bij vriendinnen of facebookgroepen als je daarvoor te vinden bent. Er zijn ook altijd lactatiedeskundigen om je te helpen. Bij Lef ging alles goed, dus ik dacht dat automatisch alles bij Raven ook zou goed gaan.

Maar dat was niet zo.

Raven hapte niet goed aan al vanaf het begin niet. In het ziekenhuis moest ik zelfs met de hand enkele druppels uit mijn borst pitsen, die ik of de vroedvrouw in het ziekenhuis dan met de lepel aan Raven gaf. Thuis ging het alleen maar slechter. De stuwing werd erger en erger. Hoe Raven ook probeerde, hij kreeg de melk er precies niet uit. Al zeker niet uit mijn linkerborst. Hij hapte nog steeds verkeerd aan. Deed zijn mondje niet wijd open gelijk het moest. Dat deed enorm veel pijn. Ik huilde vaak tijdens het voeden, van de pijn en de stuwing.

Mijn borsten werden zo dik dat ik mijzelf niet meer herkende in de spiegel. De melk bleef er precies allemaal in. Ik vroeg raad aan mijn vroedvrouw. Ze zei dat ik moest proberen onder een warme douche. Dat deed ik, met als gevolg dat hoe meer ik er bleef uit doen, in kleine beetjes telkens, hoe meer melk er ook telkens aangemaakt werd. Dat werkte dus niet echt.

Mijn kolf was kapot, de slang allesinds. Ik bestelde een nieuwe, maar die kwam niet snel genoeg aan. Van de vroedvrouw mocht dan dan ook nog niet eens veel kolven. Maar vanaf dat de slang van mijn kolf aankwam heb ik gekolfd. Toch dat de serieuze druk eraf was.

Vanaf toen ging het beter. Toch wat de stuwing betrof. Raven hapte nog steeds niet goed aan. Zijn mondje ging nog steeds niet ver genoeg open. Ik wist niet wat er aan te doen. Andere houdingen leken niet te werken. Afkolven en het in een flesje geven ging wel, maar dan dronk hij precies niet genoeg. Tepelhoedjes en al die zever hielp ook niet. Na een dikke maand deed het geen pijn meer en kon ik weer genieten.

Geloof me, ik had echt alweer bijna opgegeven, omdat het teveel pijn deed. Maar ergens wilde ik niet opgeven, echt niet! Ik wilde deze keer langer kunnen voeden dan dat ik bij Lef heb kunnen doen.

Kolven

Ik wist doordat het bij Lef zo snel gedaan was, dat ik nu moest inzetten op kolven. En juist kolven dit keer. Ik kolfde niet juist bij Lef. Ik maakte ook mijn kolf niet op de juiste manier schoon, waardoor de kwaliteit van de kolf achteruit ging.

Ik heb mij hierover ingelezen op Pinterest. Als je ook op Pinterest wil lezen: hier vind je het bord op mijn profiel met alle interessante pins rond borstvoeding. Het werkte.

De juiste kolf, en de juiste techniek heeft geloond. Na 5 maanden kolven en voeden tegelijk had ik een hele schone voorraad in mijn diepvries. Moest het nu ineens stoppen, kon ik toch nog blijven doorvoeden met de melk in de vriezer. Ik gebruikte niet enkel mijn kolf van Medela.

Haakaa

Ik gebruik ook een Haakaa. Wat een Haakaa is zie je op de volgende foto.

Het roze ding op de foto is dus de Haakaa. Je kan het kopen via Bol.com. Ik had er meteen twee aangeschaft deze keer. Er kan max 110ml in zo een Haakaa.

Bij Lef gebruikte ik ook de Haakaa, het is eigenlijk een silicone kolf. Ik zet hem op de andere borst. De borst waar Raven niet aan drinkt. Het trekt zich heel gemakkelijk VACCUUM. Hierdoor gaat er geen druppel van ons kostbaar goedje verloren. Ik haalde zo gemakkelijk tussen de 70 en 100 ml uit de andere borst. Dat ging dan de diepvries in.

Noodlot

Op een dag controleerde ik niet goed of de deur van de diepvries wel dicht zat. Ik ging niks vermoedend slapen en de dag nadien zag ik dat de deur van de diepvries lichtjes open stond. Snel keek ik de melk nog na… maar het was al te laat. Sommigen waren al ontdooit, anderen niet. Ik riep Ruben en barstte in tranen uit. Ruben heeft dan alle 100 -ja echt, zoveel had ik bij elkaar gespaard-zakjes in de vuilbak gegooid.

Badje

Een tip die ik kreeg van made mama’s op Instagram was om die melk te gebruiken voor een badje. De melk was al weg.. maar wat ik wil zeggen is dat moedermelk niet alleen goed is om je baby te voeden, het is ook goed voor allerlei kwaaltjes. Het werkt antibacterieel, dus bij een ontstoken oog bijvoorbeeld.

Power pumpen en Supplementen

Om even terug te gaan naar de melk die ik verloor. Ik was zo verdrietig dat al mijn werk voor niets was dat door de stress precies mijn productie om zeep was. Maar ik wist dat ik niet wilde stoppen of opgeven. Dus ik raadpleegde mijn Pinterest bord over borstvoeding. Daar vond ik artikels over Powerpumpen. Dat houdt in dat je 20 minuten kolft, 10 minuten pauze. 10 minuten kolven, 10 minuten pauze en dan nog 10 minuten kolven.

Het belangrijkste om te onthouden hierbij is dat je dit schema strikt volgt. Als je de indruk hebt dat je melkproductie niet meer optimaal is, kan het dus zijn dat er geen druppel komt gedurende die 10 minuten. Dat is niet erg. Wat we hierbij vooral willen bereiken is dat door het kolven de productie weer gestimuleerd wordt. Want je weet dat borstvoeding werkt met vraag en aanbod. Hoe meer je baby drinkt, hoe meer melk er aangemaakt wordt. Ook als je kolft.

Als je dit een paar dagen doet, zie je al verschil. Doe zo een pomp sessie max 2 keer per dag. Ik heb het 1 keer per dag gedaan voor een kleine week. Bij mij werkte het.

Mindset is ook een zeer belangrijke! Ik wilde echt! Ik heb affirmaties en motivaties opgehangen op plaatsen waar ik vaak kom: “Ge kunt het!” Plakt nog steeds op het koffieapparaat en “Het gaat u lukken,” plakt op een sticker in de trappenhal. Geloof er keihard in! Beeld u tijdens het kolven in dat de melk eruit vloeit. Een tip om je wat minder druk op te leggen is om je kolf af te dekken. Zodat je niet ziet dat er weinig melk uit komt. Doe iets leuks tijdens het kolven. Lees een ontspannend boek of kijk een ontspannende, grappige serie op Netflix.

Dus, als je wat minder melk hebt onthoud dan;

Stap 1: Mindset

Stap 2: ontspanning en powerpumping

Stap 3: supplementen

In bijna alle artikels over Powerpumpen kwam ik tips over supplementen tegen. Met name het supplement Fenegriek, wat een kruid is. Bij Lef gebruikte ik de borstvoedingsthee en capsules van tilman. Vooral de capsules vond ik wel werken. Door gericht op zoek te gaan naar een supplement met Fenegriek kwam ik bij Calmosine uit.

Dat is een sapje dat je in water doet. 1 portie om de twee dagen is in het begin echt al voldoende. Dit werkt echt! Ik kreeg opnieuw stuwing! Nu dat Raven overdag minder drinkt en ik ook niet meer echt moeite doe om overdag veel te kolven ben ik terug met de Calmosine begonnen. Aanrader!

Bewijs: mijn diepvriesvoorraad is weer helemaal aangevuld 🙂

Troost

Nog een belangrijk onderdeel van borstvoeding, iets dat ik persoonlijk super vind, is dat het troostend werkt.

De borst is echt een wondermiddel.

Tranen, een pijntje, moe –> 1 oplossing: de borst.

Als ik Raven ben gaan halen bij de onthaalmoeder, wil hij ook altijd eerst gezellig bij mama wat drinken.

Ik hoop dat ik je hiermee wat heb kunnen helpen. Twijfel niet om even een babbeltje te komen doen met mij.

Hoe ver zit jij in je borstvoedingsavontuur?

Bedankt om te lezen.

Liefs,

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com