Ouderschap

18 leuke dingen om met kinderen te doen tijdens de herfstvakantie

Het zijn vreselijke tijden. Zeker ook voor onze arme kindjes. Natuurlijk is het leuk dat de vakantie langer duurt, of jah ik denk dat ik dat als kind toch fantastisch zou gevonden hebben. Maar wat deze vakantie dan helemaal niet leuk maakt is dat alles toe is. De vraag luidt dan, zeker voor ouders, wat kunnen we doen?

Mijn kindjes zijn nog klein, ik heb dat probleem nog niet. Maar om de ouders met al wat oudere kindjes die afkomen met “mama, ik verveel me,” heb ik een beetje inspiratie voor je.

 1. Halloweentocht

Ja trick or treat wordt afgeraden, maar je kan toch nog je verkleden en gaan wandelen in de buurt. Je kan ook wat snoep ergens verstoppen en je kinderen dat aan de hand van een kaart dat te laten zoeken.

 1. Elkaar grimeren

Bij Halloween hoort verkleden en grimeren. Laat je kinderen elkaar grimeren. Maak er een heuse make-over van. Laat ze ook elkaars haar doen enzo. Het kan een smodderboel worden, maar ze zijn dan ook weer even stil.

 1. Kaartjes maken

Er zit een lockdown aan te komen jongens, dus maak samen met je kinderen of laat je kinderen zelf vrij een kaartje knutselen voor hun oma, opa, tantes, nonkels, vriendjes…

 1. Een kindvriendelijk eng verhaaltje

Wat je eventueel samen met hen verzint, of je gaat langs in de bib want dat kan nu voorlopig nog wel. Dat verhaaltje kan je door hen ook nog laten uitbeelden door…

 1. Een toneeltje

 2. Hou een Halloweenfeestje binnen je gezin met leuke hapjes en muziek

 3. Bouw je living om tot gezellige cinema met popcorn

Maak het extra gezellig met veel kussens. Je kan je kinderen hun popcorn bakje/kommetje/ zakje zelf laten versieren op voorhand. Kijk zeker op Netflix of Disney + voor de beste films. Weet je niet zo goed welke films er perfect zijn voor dit moment? Klik dan zeker hier voor een handige lijst.

 1. Als het weer meezit is het ook wel eens leuk om de regenbotten aan te doen en te gaan wandelen in het bos. Doorheen deze wandeling kan je je kinderen leuke opdrachten laten doen. 1 van mijn favorieten is: een natuur schattenzoektocht. Hoe doe je dit? Zorg voor een lege eierdoos (liefst zo eentje van 12) Verf elk gaatje in een andere kleur. Laat je kind voor elke kleur een schat vinden in de natuur. *Veel uit deze lijst is geinspireerd door Pinterest. Ik heb zelf ook een bord met leuke activiteiten voor kinderen. Neem daar zeker een kijkje voor meer info.
 2. Maak een pocket letter. De oudere kinderen gaan dit zeker leuk vinden. Weet je niet zo goed wat een pocket letter is, kijk dan hier.
 3. Hou een challenge a la Lego Masters of Bake off.

 4. Maak een knutselwerkje met herfstbladeren.

 5. Maak zelf slijm.

 6. Maak papieren vliegtuigjes en kijk welke het verst kan vliegen.

 7. Laat ze op een leuke manier enkele klusjes in huis doen. Eventueel hang je hier een beloning aan vast. Hoeft niet. Het belangrijkste is dat ze dit als een spel zien.
 8. Doe een escape room in eigen huis, hier kruipt wel wat voorbereidingsdenkwerk in.
 9. Knutsel eens met zoutdeeg.

 10. Als jullie thuis een keukentje of winkeltje hebben kunnen jullie die ook eens veranderen van thema, wat dacht je van een ijskraam, limonadebar, reisbureau, luchthaven, hotelbalie, klerenwinkel, markt, dierenarts… Laat de kinderen meedenken en ook mee kijken naar de juiste inkleding. Door dit een beetje en tijdelijk te veranderen creëer je weer nieuwe speelprikkels en ga je zien dat ze weer veel interesse tonen.
 11. Maak al knutsels die in de kerstboom kunnen.

Hopelijk zijn jullie hier iets mee. Laat mij zeker weten als ik je heb kunnen inspireren of als jij zelf nog ideeën voor deze lijst hebt.

Dit vind je misschien ook leuk...